Voditelj Odjela za magnetnu rezonancu na Kliničkoj bolnici Merkur, Nikola Ivan Leder dr.med. svakodnevno u radu koristi NEWTON Dictate, a jedan je od prvih koji su imali priliku testirati ga, još od demo verzija, do današnje inačice NEWTON Dictate 5. Dr. Leder kaže kako je u suvremenoj radiologiji takav alat nezamjenjiv za kvalitetan rad.

Kad ste počeli koristiti Newton Dictate i kako je tekao proces učenja?

NEWTON Dictate koristim malo dulje od godine dana. Lagan je za svladavanje, iako priznajem da sam možda tehnički potkovaniji od prosječnog korisnika neke tehnologije. Zaista, NEWTON nije posebno zahtjevan, uzmeš diktafon i diktiraš, kao što liječnici i rade već desetljećima. Razlika je u tome što se tekst ispisuje u realnom vremenu. U svijetu je to već dugo standard, samo što zbog kompleksnosti jezika i malog tržišta hrvatski jezik bio zapostavljen. Mi smo liječnici dugo mislili da za speech to text sustava za hrvatski jezik nikad neće ni biti. Jako nas je iznenadilo kad je team NEWTON Technologies Adria samo jedan dan osvanuo kod nas s demo verzijom NEWTON Dictate-a i ponudili nam da probamo kako radi. Odmah smo krenuli raditi s NEWTON Dictate-om, prvo smo uzeli licencu na tri mjeseca i kad je istekla ta prva licenca, imao sam dojam kao da mi je netko svezao ruke iza leđa.

dr. Nikola Leder o NEWTON Dictate-u
Koliko vam je NEWTON Dictate ubrzao rad i stignete li više vremena zbog njega posvetiti pacijentima?

Diktiranje je u radiologiji “must have.” Sad, velika je razlika u tome diktiramo li na magnetni zapis kao što su to radili naši djedovi i nakon toga dajemo nekom daktilografu ili se sve događa u realnom vremenu. NEWTON Dictate mi bitno ubrzava posao zato što kad završim s pregledom, učinim sitne ispravke u tekstu nalaza, ako su potrebne i nalaz je odmah gotov. Potpuno je drugačije kad vi izdiktirate 20-30 nalaza pa onda to netko pretipkava, pa vam tri ili više dana kasnije dođe paket nalaza koje ponovno trebate pročitati da bi ih mogli potpisati i dati na raspolaganje pacijentu, a više ne znate točne detalje pregleda. To traje bitno dulje.

Samim time što se nalaz završava odmah na licu mjesta, manje je ljudi uključeno i manje je mogućnosti za greške. Rad s NEWTON Dictate-om puno je brži i kvalitetniji, za liječnike i pacijente.

Sustav je jednostavan i kvalitetno radi, a prolazi i dodatna poboljšanja detalja, iz verzije u verziju. Korisnička podrška odgovara našim potrebama.