Može li umjetna inteligencija spasiti pčele?

umjetna inteligencija pčele

Poljoprivreda, ali i cijeli naš ekosustav, uključujući hranu koju jedemo i zrak koji udišemo, ovisi o pčelama i njihovom oprašivanju oprašivače. Međutim, broj pčela oprašivača drastično pada. No, što ako se umjetna inteligencija, IoT i Big Data udruže i porade na tome problemu?  

Read moreUmjetna inteligencija bolje detektira melanome od dermatologa?

Prema istraživanju objavljenome 2018. godine u medicinskom časopisu Annals of Oncology, istraživači iz Njemačke, SAD-a i Francuske po prvi put su pokazali da je oblik umjetne inteligencije, odnosno strojnog učenja, poznat kao duboko učenje konvolucijske neuronske mreže (CNN) bolji od iskusnih dermatologa u otkrivanju raka kože.

Read more


5 načina primjene umjetne inteligencije u zdravstvu

zdravstvo umjetna inteligencija

Premda je pred nama dalek put prije nego što zdravstvena zaštita u potpunosti bude primjenjivala umjetnu inteligenciju, dosadašnji primjeri iz prakse pokazuju da je potencijal više nego održiv.  

U vrlo složenom sustavu zdravstvene zaštite, sustavi temeljeni na umjetnoj inteligenciji podržavaju zdravstvene djelatnike u vidu bržeg pružanja usluga, dijagnosticiranja problema i analiziranju podataka, s ciljem identificiranja trendova i/ili genetske informacije koje bi nekoga predisponirale za određenu bolest.  

Kad se ušteda vremena izjednači sa spašavanjem života, vidljivo je da su umjetna inteligencija i strojno učenje transformativni ne samo za zdravstvo već i za svakog pojedinog pacijenta. 

Read more


Budućnost odvjetništva: digitalno diktiranje

legaltech

Prepoznavanje govora i primjena tehnologija kojima se pomoću glasa upravlja pojedinim radnim procesima dragocjen su način za povećanje učinkovitosti i unaprjeđenje uspješnosti tvrtki, organizacija i ustanova svih sektora djelatnosti, uključujući i odvjetništvo.

Read more


Umjetna inteligencija doprinosi borbi protiv COVID-19

Sukladno cjelokupnoj situaciji, NEWTON Technologies Adria je donacijom podržao rad Kliničke bolnice Dubrava i tako dao svoj doprinos poboljšanju uvjeta rada, ali i borbi protiv pandemije bolesti COVID-19.

Donacijom iskazanom u tehnologiji temeljenoj na umjetnoj inteligenciji, platformi "Beey" koja omogućuje učinkovitiju transkripciju, olakšani su svakodnevni administrativni poslovi bolnice, a time i poboljšani uvjeti rada administrativnih službenika.

"S obzirom na ozbiljnost problema s kojima se bolnice susreću u ovim vremenima pandemije, a i inače, izuzetno je važno točno i pravilno napisati zapisnik sa sjednice, a u tome mi uvelike pomaže platforma Beey. Naime, praktično ne moram sama prepisivati tekst nego imam već pretvoreni tekst sa sjednice koji uređujem te isti ubacujem u zapisnik." Ana Vlašić, Tajnica Službe za pravne, opće poslove i upravljanje ljudskim potencijalima Kliničke bolnice Dubrava

Tim povodom direktor tvrtke NEWTON Technologies Adria Marko Poljak istaknuo je da su solidarnost i pomoć poželjne odlike ne samo u izazovnim vremenima kao što su ova, nego i inače te da vjeruje kako će ova donacija pomoći da se ubrzaju radni procesi koji omogućuju da Klinička bolnica Dubrava nesmetano nastavi s radom na dobrobiti svih pacijenata.

"Prijašnjih godina bi taj proces prepisivanja sjednice trajao više dana, a sada zapisnik napišem u jednom danu. Za ovakve vrste poslova platforma je od izuzetne važnosti jer imamo spremljen tekstualni i tonski zapis. Isto tako, uvidjeli smo praktičnost i za druge poslovne sastanke, a najviše me iznenadila jednostavnost instaliranja platforme te korištenje iste." Ana Vlašić, Tajnica Službe za pravne, opće poslove i upravljanje ljudskim potencijalima Kliničke bolnice Dubrava

Tvrtka se borbi protiv COVID-19 priključila još na proljeće, ustupivši liječnicama diljem Republike Hrvatske NEWTON Dictate sustav za pretvaranje govora u tekst. Više o tome pročitajte OVDJE.

 

Read more